eMag

luni, 3 ianuarie 2011

Arduino, comunicatii Serial si 1wire

Introducere: Protocoale de comunicatii Atmega328

   Vom lua ca exemplu Arduino Duemilanove, "dotat" cu Atmega 328.
   Hardware suporta urmatoarele protocoale de comunicatii: Serial ( TX, RX),  SPI (SS, MOSI, MISO, SCK), I2C (SDA, SCL) ..... Toate cele enumerate mai sus sunt comunicatii seriale, adica, transferul informatiei are loc bit cu bit.
   Portul serial este folosit si de USB asa ca atunci cand aveti ceva conectat la pinii TX, RX, este posibil sa primiti erori in timpul uplodarii unui sketch (program).

Protocolul 1wire

   Exista o implementare software a protocolului 1wire, protocol pe care eu il consider "the best".
   Device-urile ce folosesc acest protocol sunt facute aproape 100% de Dallas. Acestea au un identificator unic dupa care se pot accesa in "retea". O retea 1wire este ca un raft cu haine, hainele reprezentand device-urile retelei, atunci cand cautam o bluza sa spunem ne uitam in raft dupa culoarea si modelui ei. cam asa functioneaza si identificatorul 1wire. (asta a fost o explicatie empirica scoasa pe moment)
   Marele avantaj este ca folosind acest protocol avem nevoie de numai 2 fire ( conductori) atat pentru alimentarea retelei cat si pentru date.
   De fapt alimentarea poate face in 2 moduri nonparazit si parazit. La nonparazit se folosesc 3 fire +5V GND si    DIGITAL in modul parazit alimentarea +5V vine pe acelasi conductor cu Digital.
   Am vazut multe tutoriale pe web in care la alimentarea parazita pinul Vcc al device-ului 1wire era lasat in aer, va spun din experienta ca apar probleme asa ca cel mai bine este sa-l conectati la GND.
   Exista scrisa o librarie OneWire Library  , utilizarea este foarte simpla, aveti si exemple in link-ul anterior.

1wire  Dallas Semiconductor

   Dallas Semiconductor ( Maxim-ic ) sunt cei care au dezvoltat aceasta tehnologie. Device-urile 1wire sunt de la senzori de temperatura pana la memorii ROM, EPROM.
  Cele mai intalnite in utilizarea langa Arduino sunt RTC-urile (Real Time Clock) si senzorii de temperatura.
  Aveti aici un link catre un tabel comparativ al senzorilor de temperatura oferiti de Maxim-ic, in principiu diferentele sunt legate de  rezolutie si precizie.
  Cei de la Maxim au dezvoltat si ceea ce se numeste iButton, sunt device-uri 1wire impachetate frumos in niste pastilute de metal asemanatoare unor nasturi, si au diverse utilizari.
  In postul urmator vom vedea cum facem o retea 1wire cu senzori de temperatura DS18B20

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu